Ръчно изработени копчета от дърво

Ръчно изработени копчета от дърво
4 октомври 2022

Време е да ви разкажа за тези копчета.
Когато си наумиш да възстановиш най-вълшебното място в София, а именно - дърворезбения комплекс на майстор Рачо Ангелов, изработваш лично на ръка над 3000 дървени копчета. Събираш клони, сушиш, режеш, продупчваш, шлайфаш, рисуваш или дялкаш, лакираш... И то с огромно удоволствие! Вероятно в това има налудничавост, наивност, дори глупост, но ти виждаш единствено и само красотата в идеята този комплекс да бъде възстановен чрез дървени копчета, красотата да запалиш искрата в повече хора и това да бъде общо дело.
Майстор Рачо е бил единак, създал е над 1100м2 приказен свят от дърво и камък в края на Борисовата градина до Руското посолство в периода 1968 - 1993г когато умира. Комплексът му запада въпреки опитите да бъде спасен и макар и деклариран за паметник на културното наследство през 2008г г-н Георги Тумпалов получава разрешение да го демонтира и премести в своя замък в Равадиново.
Преди малко повече от година посетихме Замъка в Равадиново и се срещнахме с неговия собственик. Договорихме се г-н Тумпалов да ни върне всички над 1000 съхранени от него елементи в замяна на което ние да му предоставим копия. На базата на взаимно уважение и симпатия тази уговорка важи и днес.
Поради лични и професионални промени през изминалата година променям правилата.
Казват, че България не е за идеалисти, а може би просто и ние сме единаци които странят. Защото сме изминали дълъг път по който сме видели и всичко хубаво - красивото да срещнеш хората които са познавали майстор Рачо, всички дърворезбари за които пиша безплатна он-лайн книга "Българската дърворезба от древността до днес". Но сме видели и лошото и най-лошия сценарий в който накрая няма възстановен дърворезбен комплекс.
Комплексът ще бъде възстановен. Правилата са - всички копчета са на стойност 20лв/бр, единствени и неповторими, изработени с обич и вдъхновение. Цялата сума отива във вече създадена благотворителна сметка в която от продажба на копчета до момента има събрани точно 3542.17лв. Копчетата се изпращат по Еконт от мен, без касова бележка за което имам писмено потвърждение от НАП за благотворителна дейност. Всеки може да провери условията по благотворителната сметка в банков клон където категорично е упоменато, че сумата е за материали и заплащане на майсторите които ще възстановят комплекса.
Ако някой желае да помогне в инициативата е добре дошъл да сподели с какво и какво умее. Ако някой желае да дари сума без да получи копче може да го направи тук: BG36UNCR70001523461537
Титуляр на сметката съм аз.

С уважение - Сюзан Таки

Администратор на страницата за бай Рачо: https://www.facebook.com/Fairycastletruth
Автор на "БЪЛГАРСКАТА ДЪРВОРЕЗБА ОТ ДРЕВНОСТТА ДО ДНЕС": https://magicofarts.wixsite.com/woodcastleracho/single-post/2018/10/20/%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B1%D0%B0-%D0%BE%D1%82-%D0%B4%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%82%D0%B0-%D0%B4%D0%BE-%D0%B4%D0%BD%D0%B5%D1%81
Собственик на: https://www.facebook.com/SecondChanceSpace

20 август 2023
„Човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му“

Свободна гражданска инициатива за изработването на дърворезбена скулптура на вълк и вълчица в реален размер. Композицията ще бъде поставена в Зоологическата градина. Инициативата е част от възстановяването на комплекса на Рачо Ангелов в София.

прочети още
20 февруари 2023
Изработени от лен икони в техника макраме на художника Владимир Денщиков

Единственият човек в света, който създава икони от ленени конци.

прочети още
17 февруари 2023
Феите на цветята

Ден изпълнен с вълшебство "Позволи на малката фея в теб да полети!" Руфъс Уейнрайт

прочети още
6 февруари 2023
История на парфюма и парфюмерийното шише като бижу

„Ароматът е покана за пътуване, той ни позволява да напуснем обичайния ход на нещата и да отидем на пътешествие, да открием непознати светове.“ – Манди Афтел

прочети още
26 януари 2023
132 години от рождението на художника Димитър Гюдженов

"Изучавайте миналото, ако искате да определите бъдещето." — Конфуций

прочети още
25 януари 2023
126 години от рождението на художника Георги Железаров

"Всяко пътуване се извършва три пъти. 1-во - приготовлението за пътуването, 2-ро - самото пътуване и 3-то - спомена за него." Георги Железаров

прочети още
22 януари 2023
2 миларда днес празнуват Нова Година

Произходът на китайската Нова година може да бъде проследен назад до древен Китай, където празникът първоначално е бил време за почитане на предците и празнуване на края на зимния сезон.

прочети още
21 януари 2023
118 години от рождението на Кристиан Диор

"Парфюмът на жената разказва повече за нея отколкото нейният почерк."

прочети още
14 януари 2023
140 години от рождението на Нина Ричи

След края на Втората световна война много парижки дизайнери се събраха за да създадат ревю с цел да върнат любовта и светлината на хората след като са живели в такива ужасни условия по време на битка.

прочети още
2 януари 2023
Камея

Камея, твърд или скъпоценен камък, издълбан в релеф, или имитации на такива камъни в стъкло и раковини

прочети още
20 ноември 2022
Красотата ще спаси света - бижутерията на Уолъс Чан

"Когато пораснах, открих, че те са въплъщение на великата философия на един велик философ - животът е само мечта, само че трябва да решим дали искаме да бъде мечтата на човек или мечтата на пеперуда."

прочети още
14 ноември 2022
Различната коледна елха

Дали от кенчета, джанти, вестници или истинска елха, нека всяка носи духът и посланието на празника. Тук можете да откриете вдъхновение за направата на своята елха.

прочети още
12 ноември 2022
Огюст Роден

Роден на 12 ноември 1840 г. "Художникът трябва да създаде искра, преди да запали огън и преди да се роди изкуството, художникът трябва да е готов да бъде погълнат от огъня на собственото си творение."

прочети още
11 ноември 2022
11 ноември - световен ден на оригами

Робърт Ланг е пионер на най-новия вид оригами – използвайки математически и инженерни принципи за сгъване на умопомрачително сложни дизайни, които са красиви и понякога много полезни.

прочети още
4 ноември 2022
Накитите на Тутанкамон

Днес, точно преди 100 години е открита гробницата на Тутанкамон. Представяме поглед към част от накитите и други находки в нея.

прочети още
1 ноември 2022
За коледния дух

Все още не мога да се потопя в него, да го усетя. Дори си представям добрия белобрад старец с изпънати крака върху камината да пуши лула и пие чай, а джуджетата да играят сантасе без да са започнали подготовката на подаръците.

прочети още
25 октомври 2022
141 години от рождението на Пабло Пикасо

Винаги правя това, което не мога, за да мога да се науча да го правя

прочети още
18 октомври 2022
Многоцветни преливащи се конци - приложение и ефекти

"Цветовете са усмивките на природата." Лий Хънт

прочети още
17 октомври 2022
17 октомври - международен ден на пищното облекло

"Аз не съм ограничение, можете да бъдете по-цветни от мен" С пожелание за пищна, пъстра и запомняща се седмица!

прочети още
16 октомври 2022
Оскар Уайлд, роден на 16 октомври 1854 г.

"Никой не е достатъчно богат, за да откупи миналото си." и други цитати

прочети още
10 октомври 2022
Бродерии с ленти

За едно красиво начало на седмицата

прочети още
9 октомври 2022
Пръстен от кестен - направи си сам

Преди малко издялках един пръстен от кестен и го подарих на една жена в парка и реших да споделя идеята с вас

прочети още
9 октомври 2022
Ден изпълнен с удоволствия!

Вчера бе световният ден на музиката. Ако сте пропуснали да го отбележите, днес можете да поздравите себе си и близък човек с любимо изпълнение. Може да го съчетаете и с днешния ден който е международният ден на пицата и бирата. Пожелаваме ви една неделя изпълнена с удоволствия!

прочети още
7 октомври 2022
Таблица с размери на пръстени

Как лесно можете да измерите какъв размер пръстен ви е необходим

прочети още
5 октомври 2022
Избелване и оцветяване на памучни дантели - личен опит

Памучната дантела в натуралния цвят на памука - екрю се избелва идеално за 5 минути в белина. Оцветяването със спрей бои TIE DYE също се получава чудесно, при избелена дантела по-ярки цветове, при натуралния цвят по-заглушени.

прочети още
4 октомври 2022
Tie Dye спрей - личен опит

Какво можеш да направиш с една бяла торбичка или тениска и три туби с боя. Или най-индивидуалния подарък който можете да поднесете.

прочети още