Накитите на Тутанкамон

Накитите на Тутанкамон
4 ноември 2022

Днес, точно преди 100 години е открита гробницата на Тутанкамон. Представяме поглед към част от накитите и други находки в нея.

Когато през 1922 г., когато Хауърд Картър отвива мумията на Тутанкамон, останала почти непокътната в продължение на 3300 години на дъното на Долината на царете, той открива хиляди предмети, включително бижута. Не всички от тях са били носени от мумията: някои просто са били поставени върху нея, други са били оплетени в безкрайните ленени ленти, навити около нея. Изглежда, че много малко от тях всъщност са били носени от Тутанкамон през живота му. Те не бяха там, за да изглеждат красиви или да оставят свидетелство: подобно на другите предмети, те осигуриха преминаването му към великия отвъден живот.

Тутанкамон е египетски фараон от Осемнадесетата фараонска династия, управлявал около 1332 – 1323 г. пр.н.е. Умира още като юноша и е последен наследник на могъща фамилия, управлявала Египет векове наред. Мумията му е положена в четири позлатени ковчега, поставени един в друг, три саркофага, всички положени в ковчег от червен кварцит. Гробницата на Тутанкамон е първата открита гробница, почти незасегната от грабителите на гробници. Тя е открита в Долината на царете през 1922 г. от английския археолог Хауърд Картър. Гробът на Тутанкамон е единственото открито непокътнато царско погребение от Древен Египет.


Снимки: Сандрин Мерле


Ето и други впечатляващи находки от гробницата: https://nauka.offnews.bg/news/Razni_17/30-neveroiatni-sakrovishta-otkriti-v-grobnitcata-na-Tutankamon_191447.html?page=11

20 август 2023
„Човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му“

Свободна гражданска инициатива за изработването на дърворезбена скулптура на вълк и вълчица в реален размер. Композицията ще бъде поставена в Зоологическата градина. Инициативата е част от възстановяването на комплекса на Рачо Ангелов в София.

прочети още
20 февруари 2023
Изработени от лен икони в техника макраме на художника Владимир Денщиков

Единственият човек в света, който създава икони от ленени конци.

прочети още
17 февруари 2023
Феите на цветята

Ден изпълнен с вълшебство "Позволи на малката фея в теб да полети!" Руфъс Уейнрайт

прочети още
6 февруари 2023
История на парфюма и парфюмерийното шише като бижу

„Ароматът е покана за пътуване, той ни позволява да напуснем обичайния ход на нещата и да отидем на пътешествие, да открием непознати светове.“ – Манди Афтел

прочети още
26 януари 2023
132 години от рождението на художника Димитър Гюдженов

"Изучавайте миналото, ако искате да определите бъдещето." — Конфуций

прочети още
25 януари 2023
126 години от рождението на художника Георги Железаров

"Всяко пътуване се извършва три пъти. 1-во - приготовлението за пътуването, 2-ро - самото пътуване и 3-то - спомена за него." Георги Железаров

прочети още
22 януари 2023
2 миларда днес празнуват Нова Година

Произходът на китайската Нова година може да бъде проследен назад до древен Китай, където празникът първоначално е бил време за почитане на предците и празнуване на края на зимния сезон.

прочети още
21 януари 2023
118 години от рождението на Кристиан Диор

"Парфюмът на жената разказва повече за нея отколкото нейният почерк."

прочети още
14 януари 2023
140 години от рождението на Нина Ричи

След края на Втората световна война много парижки дизайнери се събраха за да създадат ревю с цел да върнат любовта и светлината на хората след като са живели в такива ужасни условия по време на битка.

прочети още
2 януари 2023
Камея

Камея, твърд или скъпоценен камък, издълбан в релеф, или имитации на такива камъни в стъкло и раковини

прочети още
20 ноември 2022
Красотата ще спаси света - бижутерията на Уолъс Чан

"Когато пораснах, открих, че те са въплъщение на великата философия на един велик философ - животът е само мечта, само че трябва да решим дали искаме да бъде мечтата на човек или мечтата на пеперуда."

прочети още
14 ноември 2022
Различната коледна елха

Дали от кенчета, джанти, вестници или истинска елха, нека всяка носи духът и посланието на празника. Тук можете да откриете вдъхновение за направата на своята елха.

прочети още
12 ноември 2022
Огюст Роден

Роден на 12 ноември 1840 г. "Художникът трябва да създаде искра, преди да запали огън и преди да се роди изкуството, художникът трябва да е готов да бъде погълнат от огъня на собственото си творение."

прочети още
11 ноември 2022
11 ноември - световен ден на оригами

Робърт Ланг е пионер на най-новия вид оригами – използвайки математически и инженерни принципи за сгъване на умопомрачително сложни дизайни, които са красиви и понякога много полезни.

прочети още
1 ноември 2022
За коледния дух

Все още не мога да се потопя в него, да го усетя. Дори си представям добрия белобрад старец с изпънати крака върху камината да пуши лула и пие чай, а джуджетата да играят сантасе без да са започнали подготовката на подаръците.

прочети още
25 октомври 2022
141 години от рождението на Пабло Пикасо

Винаги правя това, което не мога, за да мога да се науча да го правя

прочети още
18 октомври 2022
Многоцветни преливащи се конци - приложение и ефекти

"Цветовете са усмивките на природата." Лий Хънт

прочети още
17 октомври 2022
17 октомври - международен ден на пищното облекло

"Аз не съм ограничение, можете да бъдете по-цветни от мен" С пожелание за пищна, пъстра и запомняща се седмица!

прочети още
16 октомври 2022
Оскар Уайлд, роден на 16 октомври 1854 г.

"Никой не е достатъчно богат, за да откупи миналото си." и други цитати

прочети още
10 октомври 2022
Бродерии с ленти

За едно красиво начало на седмицата

прочети още
9 октомври 2022
Пръстен от кестен - направи си сам

Преди малко издялках един пръстен от кестен и го подарих на една жена в парка и реших да споделя идеята с вас

прочети още
9 октомври 2022
Ден изпълнен с удоволствия!

Вчера бе световният ден на музиката. Ако сте пропуснали да го отбележите, днес можете да поздравите себе си и близък човек с любимо изпълнение. Може да го съчетаете и с днешния ден който е международният ден на пицата и бирата. Пожелаваме ви една неделя изпълнена с удоволствия!

прочети още
7 октомври 2022
Таблица с размери на пръстени

Как лесно можете да измерите какъв размер пръстен ви е необходим

прочети още
5 октомври 2022
Избелване и оцветяване на памучни дантели - личен опит

Памучната дантела в натуралния цвят на памука - екрю се избелва идеално за 5 минути в белина. Оцветяването със спрей бои TIE DYE също се получава чудесно, при избелена дантела по-ярки цветове, при натуралния цвят по-заглушени.

прочети още
4 октомври 2022
Tie Dye спрей - личен опит

Какво можеш да направиш с една бяла торбичка или тениска и три туби с боя. Или най-индивидуалния подарък който можете да поднесете.

прочети още
4 октомври 2022
Ръчно изработени копчета от дърво

Когато си наумиш да възстановиш най-вълшебното място в София, а именно - дърворезбения комплекс на майстор Рачо Ангелов, изработваш лично на ръка над 3000 дървени копчета.

прочети още