История на парфюма и парфюмерийното шише като бижу

История на парфюма и парфюмерийното шише като бижу
6 февруари 2023

Очарователният път на парфюма ни води от Древен Египет и Древна Гърция до Рим – където розова вода бълбука във фонтани – и до Франция, където дворът на Луи XIV е известен като „la cour parfumée“, като кралят изисква различен аромат за всеки.


В Индия парфюмът е бил в основата на свещения тантрически ритуал: мъжете са били помазвани със сандалово дърво по време на церемонии, жените с масла от жасмин върху ръцете, пачули върху врата и бузите, кехлибар върху гърдите, нард в косите, мускус върху корема, сандалово дърво на бедрата и шафран на краката: нещо като човешка „пирамида на аромата“, буквално с глава, сърце и базови нотки. Всъщност използването на сандалово дърво в Индия датира отпреди 4000 години – не само като релаксант и дезинфектант, но и като строителен материал за индуистки храмове.


В Азия китайците насищаха заобикалящата ги среда с аромати – от мастилото, с което пишеха, канцеларските материали, върху които пишеха, до храмовете в които се покланяха. Японците, напротив, фокусираха вниманието си върху изгарянето на аромати , създавайки церемония с тамян – Kho-Do – за която се казва, че предпазва от лош късмет. Шепа монаси все още изпълняват церемонията с тамян Kho-Do днес, гледането ѝ е толкова ритуално и хипнотизиращо, колкото и по-познатата японска чайна церемония.


Арабите измислиха хитри начини за улавяне на аромати. В арабските земи – където парфюмът играе централна роля в религиозните церемонии – се поддържат търговски връзки с Индия и Китай и учените работят върху нови техники на дестилация, за да уловят ефимерния аромат на тези нови материали: първият дестилатор от калайдисана мед ( много по-малко крехко от оригиналното стъкло) и „охлаждащ червей“, тръбата и камерата, в които е прехвърлена дестилацията.
Ако изкуството на древната парфюмерия трябваше да има „лице“, фигура, това със сигурност щеше да е Клеопатра. Както разказва легендата, тя накарала платната на лодката си да бъдат покрити с ароматни масла, преди да излезе в морето: „Парфюмите се разпръснаха върху кораба до брега, който беше покрит с множество.“ Идеята й беше Марк Антоний да получи полъха от пристигането й още преди да я зърне.


Междувременно в Гърция парфюмът вече заема централно място в поклонението и угаждането на боговете и богините. Гърците са вярвали, че всичко толкова чудно всъщност трябва да е дошло от боговете. Цяла книга, „Относно миризмите“ – написана от Теофраст, „бащата на ботаниката“ – беше посветена на ароматите, като страниците й документират нард, ирис, цистус, роза, мента, мирта, зюмбюл, канела и нарцис, наред с други парфюмни съставки . Хипократ – „бащата на медицината“ – е бил голям поддръжник на хигиената, предписвайки фумигация и използването на парфюми за предотвратяване на болести. Гърците прегърнаха ароматерапията, правейки я практична и научна, а не мистична.
Когато кръстоносните походи започнаха – през 11-ти век – сред съкровищата, върнати в Европа от кръстоносците от Близкия и Далечния изток, бяха ароматни материали и парфюмерийни техники. Твърди се, че прочутият арабски лекар Авицина е първият човек, усвоил дестилерията на розови листенца през 10-ти век.

Италианците усъвършенстват това изкуство и го извеждат на съвсем ново ниво. Всъщност в Модена, където след пробив, включващ охлаждане на тръбата, която пренася парите от съда за дестилация, те успяват да произведат ароматизиран алкохол с близо 95% устойчивост. Тази революционна бистра течност е известна като „aqua mirabilis“ (прекрасна вода) или „aqua vita“ (вода на живота). До края на 14-ти век течните парфюми са заменили твърдите - въпреки че те също са били пиеми, като ароматизирани води, тинктури и освежители за дъх...!
Марко Поло донесе екзотични аромати и ароматизирани продукти обратно в родния си град Венеция. Великият изследовател се завърна, натоварен с ароматни съкровища от новите цивилизации които бе открил по време на своето пътуване. Този основен търговски център процъфтява известно време като център на света на парфюмите. Почти всичко беше парфюмирано: обувки, чорапи, ръкавици, ризи, дори монети.
Римляните може и да не са изобретили парфюмерията, но са й дали името: per fumum („чрез дим“). Обществените бани са били голямото нещо в Древен Рим, като заможните класове са били посветени на грижата за тялото. Помислете: балсами, масла, парфюми за кожа, коса – и жилищни пространства. Храната трябваше да се хареса както на носа, така и на небцето, чрез пикантни аромати. Дори обществените места можеха да бъдат ароматизирани: император Нерон беше толкова луд по розите, че постави сребърни тръби за да могат гостите на вечерята му да бъдат напръсквани с розова вода.

Но през 1370 г. в Унгария наистина се ражда парфюмерията каквато я познаваме днес. Унгарската кралица Елизабет вдъхнови първия парфюм – смесица от аромати, включително лавандула и розмарин. Тя стана известна като „Водата кралица на Унгария“. Парфюмът й беше предложен от обикновен отшелник като „еликсир на младостта“.
Наполеон имаше постоянна поръчка с парфюмериста си Шарден да доставя 50 бутилки на месец. Той обичаше охлаждащите му качества и след като се измиеше напояваше раменете и врата си с него. Той особено обичаше аромата на розмарин, който е ключова съставка в одеколона, защото цъфтеше по скалите и скалистите шубраци в Корсика където е роден.


Кралица Виктория „не се забавляваше“ от много неща, включително прекаленото използване на аромати. Всичко твърде „секси“ – заедно с използването на козметика и носенето на грим – се свързваше с „паднали“ жени, проститутки, такива със съмнителен морал. Повечето аромати в началото до средата на Викторианската епоха са били деликатни и флорални. Те бяха сдържани, женствени – и често просто извикваха аромата на определено цвете, като жасмин, лавандула, рози, орлови нокти… Могат да се използват и ароматни билки: майорана, мащерка, розмарин и странно поръсване на подправки – като карамфил.
Виктория беше поклонник на (тогава) британската парфюмерийна къща Creed. Крийд всъщност представя на Виктория изненадващо опияняващ аромат през 1845 г., „Fleurs de Bulgarie“, който тя носи през цялото си славно царуване: валс от българска роза, мускус, амбра и бергамот и актуализирана версия все още е бестселър днес. През 1885 г. Виктория издава на Крийд кралска заповед, публично признание за нейното покровителство.


През 1921 г. един много умел дизайнер и бизнесдама създава аромат, който революционизира начина, по който миришат жените. След 100 години по-късно, Chanel No. 5 все още е най-емблематичният аромат в света.


Както Шанел каза по-късно - „Това беше това което чаках – парфюм като нищо друго. Дамски парфюм, с аромат на жена.“

20 август 2023
„Човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му“

Свободна гражданска инициатива за изработването на дърворезбена скулптура на вълк и вълчица в реален размер. Композицията ще бъде поставена в Зоологическата градина. Инициативата е част от възстановяването на комплекса на Рачо Ангелов в София.

прочети още
20 февруари 2023
Изработени от лен икони в техника макраме на художника Владимир Денщиков

Единственият човек в света, който създава икони от ленени конци.

прочети още
17 февруари 2023
Феите на цветята

Ден изпълнен с вълшебство "Позволи на малката фея в теб да полети!" Руфъс Уейнрайт

прочети още
26 януари 2023
132 години от рождението на художника Димитър Гюдженов

"Изучавайте миналото, ако искате да определите бъдещето." — Конфуций

прочети още
25 януари 2023
126 години от рождението на художника Георги Железаров

"Всяко пътуване се извършва три пъти. 1-во - приготовлението за пътуването, 2-ро - самото пътуване и 3-то - спомена за него." Георги Железаров

прочети още
22 януари 2023
2 миларда днес празнуват Нова Година

Произходът на китайската Нова година може да бъде проследен назад до древен Китай, където празникът първоначално е бил време за почитане на предците и празнуване на края на зимния сезон.

прочети още
21 януари 2023
118 години от рождението на Кристиан Диор

"Парфюмът на жената разказва повече за нея отколкото нейният почерк."

прочети още
14 януари 2023
140 години от рождението на Нина Ричи

След края на Втората световна война много парижки дизайнери се събраха за да създадат ревю с цел да върнат любовта и светлината на хората след като са живели в такива ужасни условия по време на битка.

прочети още
2 януари 2023
Камея

Камея, твърд или скъпоценен камък, издълбан в релеф, или имитации на такива камъни в стъкло и раковини

прочети още
20 ноември 2022
Красотата ще спаси света - бижутерията на Уолъс Чан

"Когато пораснах, открих, че те са въплъщение на великата философия на един велик философ - животът е само мечта, само че трябва да решим дали искаме да бъде мечтата на човек или мечтата на пеперуда."

прочети още
14 ноември 2022
Различната коледна елха

Дали от кенчета, джанти, вестници или истинска елха, нека всяка носи духът и посланието на празника. Тук можете да откриете вдъхновение за направата на своята елха.

прочети още
12 ноември 2022
Огюст Роден

Роден на 12 ноември 1840 г. "Художникът трябва да създаде искра, преди да запали огън и преди да се роди изкуството, художникът трябва да е готов да бъде погълнат от огъня на собственото си творение."

прочети още
11 ноември 2022
11 ноември - световен ден на оригами

Робърт Ланг е пионер на най-новия вид оригами – използвайки математически и инженерни принципи за сгъване на умопомрачително сложни дизайни, които са красиви и понякога много полезни.

прочети още
4 ноември 2022
Накитите на Тутанкамон

Днес, точно преди 100 години е открита гробницата на Тутанкамон. Представяме поглед към част от накитите и други находки в нея.

прочети още
1 ноември 2022
За коледния дух

Все още не мога да се потопя в него, да го усетя. Дори си представям добрия белобрад старец с изпънати крака върху камината да пуши лула и пие чай, а джуджетата да играят сантасе без да са започнали подготовката на подаръците.

прочети още
25 октомври 2022
141 години от рождението на Пабло Пикасо

Винаги правя това, което не мога, за да мога да се науча да го правя

прочети още
18 октомври 2022
Многоцветни преливащи се конци - приложение и ефекти

"Цветовете са усмивките на природата." Лий Хънт

прочети още
17 октомври 2022
17 октомври - международен ден на пищното облекло

"Аз не съм ограничение, можете да бъдете по-цветни от мен" С пожелание за пищна, пъстра и запомняща се седмица!

прочети още
16 октомври 2022
Оскар Уайлд, роден на 16 октомври 1854 г.

"Никой не е достатъчно богат, за да откупи миналото си." и други цитати

прочети още
10 октомври 2022
Бродерии с ленти

За едно красиво начало на седмицата

прочети още
9 октомври 2022
Пръстен от кестен - направи си сам

Преди малко издялках един пръстен от кестен и го подарих на една жена в парка и реших да споделя идеята с вас

прочети още
9 октомври 2022
Ден изпълнен с удоволствия!

Вчера бе световният ден на музиката. Ако сте пропуснали да го отбележите, днес можете да поздравите себе си и близък човек с любимо изпълнение. Може да го съчетаете и с днешния ден който е международният ден на пицата и бирата. Пожелаваме ви една неделя изпълнена с удоволствия!

прочети още
7 октомври 2022
Таблица с размери на пръстени

Как лесно можете да измерите какъв размер пръстен ви е необходим

прочети още
5 октомври 2022
Избелване и оцветяване на памучни дантели - личен опит

Памучната дантела в натуралния цвят на памука - екрю се избелва идеално за 5 минути в белина. Оцветяването със спрей бои TIE DYE също се получава чудесно, при избелена дантела по-ярки цветове, при натуралния цвят по-заглушени.

прочети още
4 октомври 2022
Tie Dye спрей - личен опит

Какво можеш да направиш с една бяла торбичка или тениска и три туби с боя. Или най-индивидуалния подарък който можете да поднесете.

прочети още
4 октомври 2022
Ръчно изработени копчета от дърво

Когато си наумиш да възстановиш най-вълшебното място в София, а именно - дърворезбения комплекс на майстор Рачо Ангелов, изработваш лично на ръка над 3000 дървени копчета.

прочети още